Преди около 66 милиона години динозаврите са владеели Земята. Но тогава огромен

...
Преди около 66 милиона години динозаврите са владеели Земята. Но тогава огромен
Коментари Харесай

Защо крокодилите са оживели след астероида, унищожил динозаврите?

Преди към 66 милиона години динозаврите са владеели Земята. Но тогава огромен метеорит, необятен повече от 9 километра, се забива в плиткото море покрай днешно Мексико. Експлозията от него е била толкоз голяма, че е довела до световни трусове, приливни талази, пожари и даже отровни дъждове.

Освен това метеоритът се блъснал на едно от най-лошите вероятни места, където скалите елементарно можели да се " взривят ". Той изхвърлил в небето огромни количества прахуляк, които блокирали Слънцето за доста месеци, а на Земята настъпила дълга, тъмна и мразовита зима.

Без слънчева светлина зелените растения починали, последвани от растителноядните животни, които ги изяли, с цел да оцелеят, и месоядните, които изяли растителноядните. Учените считат, че три четвърти от всички типове животни на Земята са били унищожени - в това число множеството динозаври.

Но някои съумели да оцелеят по разнообразни аргументи.

Една от значимите групи динозаври минала през тежкия интервал, подкрепена от способността си да лети и да намира храна на далечни места. Перата им ги предпазвали от студа, а човките им разрешавали да се хранят със заровени семена, открити наоколо до мъртви растения. Удивително е, че тези оживели динозаври са измежду нас и през днешния ден. Наричаме ги птици.

Крокодилите са друга група, която е оживяла след метеорита. Очевидно е, че те не могат да летят, нямат пера и не ядат семена. Но пък са имали други секрети за триумф.

Първо, телата на крокодилите използват много малко сила. Те главно лежат, дишат постепенно и имат доста муден сърдечен темп. Така могат да задържат дъха си под водата за повече от час. Също по този начин могат да издържат без храна в продължение на месеци, а от време на време и повече от година. Това им е било доста потребно, когато след рухването на метеорита е станало мъчно да се откри издръжка (например други животни).

Освен това, крокодилите живеят тук-там, където загубата на зелени растения не е от огромно значение - реки, езера и брегове. Животните на тези места не се нуждаят толкоз доста от зеленина. Мъртвите растения и скотски материали се измиват от близките земи, изяждат се от дребни същества, които по-късно се изяждат от по-големи същества, в това число крокодили. Така че за разлика от динозаврите, живеещи на сушата, крокодилите в реката не биха измрели от апетит незабавно откакто зелените растения загинат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР